Kozia farma Vlčí Vrch
Chovu kôz sa venujeme od roku 2015. Dnes na farme žije 56 dojných kôz, plemenný cap, mladé kozičky, kozliatka a seniorky.
Od začiatku sa snažíme robiť všetko v súlade s prírodou, od roku 2018 sme oficiálne vstúpili do ekologického poľnohospodárstva, dnes už máme aj certifikát na BIO výrobky.
ako to začalo...
Na začiatku sme hľadali miesto na bývanie v okolí Trenčína. Prešli sme niekoľko rôznych pozemkov a na konci leta 2012 sme našli naše budúce miesto pre život, polosamotu na Vlčom Vrchu.
Spoznávali sme miestnych ľudí, históriu obce, na starých mapách študovali ako kedysi krajina okolo nás vyzerala. Zistili sme, že rozsiahle pole a zarastený brezový háj, bola kedysi nádherná mozaiková krajina s malými políčkami a pasienkami.
Na náš dvor pribudli prvé zvieratá - sliepky a dve kozy. Ich výber bol ako z pořadu "Chcete mně?" - Koukněte na ty očička.. Vtedy sme netušili nič o plemenných zvieratách, kontrole úžitkovosti, preukazoch pôvodu a že pri výbere mladej kozičky treba dbať na "vydojenú triedu matky".
A tak sme náš chov rozšírili o ďalšie tri kozy s dojemným osudom, srdcervúcim pohľadom a bez rodokmeňa.
Neskôr sme sa zoznámili s ochranármi, ktorí sa starali o lúky v našom okolí a veľmi sa potešili našej päťčlennej úderke, ktorá by mohla byť nápomocná v ich snažení. Vtiahli nás do problematiky, že lúky o ktoré sa starajú boli po stáročia vypásané a kosené a že ak na nich chcú zachovať pestrosť aj pre budúce generácie, musia túto činnosť suplovať.
Previedli nás po okolí, kde všade by bola pastva potrebná a zhodnotili, že keď sa staráme o päť kôz, zvládneme aj o desať. Tak sme začali spolupracovať so Štátnou ochranou prírody a vypásať chránené biotopy.
Prišli kozliatka a prvé dojenie, troška dovzdelania (Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž, odbor Sýrař), budovanie syrárne a dva roky povoľovacieho procesu.
Po ďalšom rozšírení stáda a troch rokoch pasenia sa začala krajina okolo nás premieňať. Náletové krovie nahradili pestré bylinné porasty, na lúkach zarastených smlzom, sa znova objavil krvavec.
V roku 2019 sme sa odvážne prihlásili na Festival Sýr v Mikulove a získali sme titul "Šampion sýrů z kozího mléka" za syr Popolvár.
Medzičasom kozičky prirodzene pribúdali, mladé postupne dorastali do veku, kedy sa začali dojiť a mlieka bolo viac ako sme spotrebovali. Začali sme syry predávať susedom a známym, neskôr známym známych, až sa dostali medzi Vás.
Redakčný tím časopisu Moja chalupa tiež ocenil chuť produktov, ktoré vznikajú z mlieka kôz pasúcich sa na pestrých lúkach.
Získali sme ocenenie Farma živá 2023, ktoré udeľuje ochranárske združenie BROZ na základe hodnotenia odbornej komisie.