o kozom mlieku
kozie mlieko má iné zloženie ako kravské, je pre človeka ľahšie straviteľné, ale jeho hlavný benefit spočíva v spôsobe jeho spracovania a chove zvierat
kozie versus kravské
kozie mlieko je všeobecne ľahšie straviteľné ako kravské, oproti kravskému má
- menej alfa-S1-kazeínu, ktorý je ťažšie straviteľný, preto veľké množstvo ľudí, ktorí majú problémy s kravským mliekom, kozie toleruje bez problémov
- menšie tukové častice, ktoré sú ľahšie a rýchlejšie trávené, naviac sú veľmi podobné tukovým časticiam materského mlieka
kŕmenie
má výrazný vplyv na obsah minerálov a stopových prvkov
- naše kozy trávia väčšinu roka na lúkach v CHKO Biele Karpaty, kde majú čerstvý vzduch a pestrú potravu, ako doplnok dostávajú obilie v biokvalite (jačmeň, ovos)
- bežne dostupné kravské mlieko pochádza od zvierat, ktoré sú chované v halách a ich základnou krmnou zložkou je kukuričná siláž a pšenica
život zvierat a dojenie
naše zvieratá žijú v stáde a majú nepretržitý prístup k pasienkom
- kozliatka vyrastajú so svojimi matkami do ukončenia mliečnej výživy, dojenie začína až po odstave kozliatok, spravidla po 60-90 dňoch, v závislosti od kondície mláďat
- teliatka sú ihneď po pôrode odelené od matiek a počas obdobia mliečnej výživy odchovávané v individuálnych búdkach
šetrné spracovanie mlieka
naše kozie mlieko prechádza minimálnym procesom spracovania
- kozie mlieko z biofarmy: filtrácia - šetrná pasterizácia 63-65°C - schladenie
- bežne dostupné kravské mlieko: transport - odstredenie - vysoká pasterizácia 85 °C - štandardizácia a homogenizácia (proces, pri ktorom sa tukové guľôčky mechanicky rozdrobia na menšie častice, aby bolo možné zmiešať odstredené mlieko a smotanu a tak vyrobiť mlieko v požadovaných štandardoch - plnotučné, polotučné, nízkotučné)