o kozom mlieku


kozie mlieko má iné zloženie ako kravské, je pre človeka ľahšie straviteľné, ale jeho hlavný benefit spočíva v spôsobe jeho spracovania a chove zvierat

kozie versus kravské

kozie mlieko je všeobecne ľahšie straviteľné ako kravské, oproti kravskému má

  • menej alfa-S1-kazeínu, ktorý je ťažšie straviteľný, preto veľké množstvo ľudí, ktorí majú problémy s kravským mliekom, kozie toleruje bez problémov
  • menšie tukové častice, ktoré sú ľahšie a rýchlejšie trávené, naviac sú veľmi podobné tukovým časticiam materského mlieka

kŕmenie

má výrazný vplyv na obsah minerálov a stopových prvkov

  • naše kozy trávia väčšinu roka na lúkach v CHKO Biele Karpaty, kde majú čerstvý vzduch a pestrú potravu, ako doplnok dostávajú obilie v biokvalite (jačmeň, ovos)
  • bežne dostupné kravské mlieko pochádza od zvierat, ktoré sú chované v halách a ich základnou krmnou zložkou je kukuričná siláž a pšenica

život zvierat a dojenie

naše zvieratá žijú v stáde a majú nepretržitý prístup k pasienkom

  • kozliatka vyrastajú so svojimi matkami do ukončenia mliečnej výživy, dojenie začína až po odstave kozliatok, spravidla po 60-90 dňoch, v závislosti od kondície mláďat
  • teliatka sú ihneď po pôrode odelené od matiek a počas obdobia mliečnej výživy odchovávané v individuálnych búdkach

šetrné spracovanie mlieka

naše kozie mlieko prechádza minimálnym procesom spracovania

  • kozie mlieko z biofarmy: filtrácia - šetrná pasterizácia 63-65°C - schladenie 
  • bežne dostupné kravské mlieko: transport - odstredenie - vysoká pasterizácia 85 °C - štandardizácia a homogenizácia (proces, pri ktorom sa tukové guľôčky mechanicky rozdrobia na menšie častice, aby bolo možné zmiešať odstredené mlieko a smotanu a tak vyrobiť mlieko v požadovaných štandardoch - plnotučné, polotučné, nízkotučné)